STUDENT

Ny student?
Grattis du har en rolig tid framför dig! Vare sig det är din första termin eller du redan pluggat ett tag så finns det alltid bra tips på Fattiglappen!


INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Flytta hemifrån
Försäkringar
Kurslitteratur  
Billiga Möbler
Spara pengar - ät billigt

 

FLYTTA HEMIFRÅN

Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd på din studieort och du behöver meddela skatteverket att du flyttar. I princip ska du vara folkbokförd där du sover, dvs tillbringar din nattvila eller motsvarande vila (dygnsvila). 

Camping
Det finns studenter som väljer att bo i tält, husvagn eller husbil i väntan att få en bostad på studieorten. Kolla upp att du ingår i dina föräldrars hemförsäkring s.k bortaskydd. Att vara skriven hos sina föräldrar är dock ingen bra långsiktig lösning eftersom du ofta bara kan få akutsjukvård om du inte är skriven på din studieort.

 

FÖRSÄKRINGAR

HEMFÖRSÄKRING

Välj inte bort hemförsäkringen för att spara pengar eller för att du tror att dina saker inte är värda något. En hemförsäkring innehåller även reseförsäkring, överfallsskydd, ansvarsskydd mm. Även den som bor inneboende eller i andra hand måste ha egen hemförsäkring eftersom du behöver vara folkbokförd där du studerar.

Det kan vara bra att komplettera grundskyddet med en "drulleförsäkring" (allriskförsäkring); spiller du kaffe på din dator behöver du bara betala självrisken istället för att köpa en ny.

Jämför hemförsäkring med Insplanet

SJUK- OCH OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING

Det här händer inte mig, tänker man ofta och så är olyckan framme och du står där utan ersättning. En bra olycksfallsförsäkring är mycket viktig, speciellt när man är ung och aktiv. Tänk på att studentförsäkringar ofta ger en lägre ersättningsnivå än en vanlig olycksfallsförsäkring men det är naturligtvis bättre än ingen alls...

Jämför olycksfallsförsäkringar med Insplanet

 

KURSLITTERATUR

Kurslitteraturen kan bli en dyr affär och det går att spara många pengar genom att köpa begnade böcker. En bra riktlinje är att en begagnad bok i mycket gott skick ska kosta cirka 60 % av ursprungspriset; är den sliten bör den kosta mindre. På vissa kurser får man ha böckerna med sig på tentan och då är det viktigt att det inte finns en massa anteckningar, så du inte blir fälld för fusk. Kolla också att boken är den senaste utgåvan och hur lång leverenstiden är så boken inte kommer för sent eller efter tentan. Vill du hellre köpa nytt finns det några bra sajter:

 

BILLIG NY KURSLITTERATUR

Adlibris - köp billig kurslitteratur och få 5 % på första köpet, fri frakt över 99 kr samt betalning den 31 oktober

Bokus.se - har en lägsta prisgaranti och ger medmera-poäng och har specialerbjudanden


BEGAGNADE BÖCKER

Begagnadeskolbocker.se - en mindre känd hemsida där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur baserad på den utbildning och skola du går i.

Bokborsen.se - En mycket bra hemsida där du kan köpa och sälja din kurslitteratur. Hemsidan har en bra indelning i olika ämnen och det är lätt att hitta kursboken. Ett stort plus är beskrivningen av skicket på boken.

Campusbokhandeln.se - Sveriges största kedja av andrahandsbokhandlar

Studentapan.se - sök på titel och författare och köp eller sälj din bok begagnat på nätet, ganska ny hemsida

Kurslitteratur.se - Europas marknadsplats för begagnad kurslitteratur.

Libris24.com - Bli medlem gratis på libris och sälj eller köp din kurslitteratur.

 

BILLIGA MÖBLER

Ett sätt att spara mycket pengar som student är att handla Secondhand och att köpa billiga möbler. Det finns massor av sajter som skänker bort saker, det gäller bara att vara snabb och ha lite tålamod. När folk flyttar vill de ofta bli av med sina möbler snabbt och då kan du göra klipp; du kan hitta bord, sängar, bäddsoffor och bokhyllor- ofta helt gratis. 
LÄS MER OM GRATISSAJTER - där folk skänker bort

På Tradera kan du få möbler för en krona, ofta mycket billigare än på Blocket och du slipper ringa runt. Ge ett bud och sängen, soffan, bordet är ditt. 
Fynda bland över 800 0000 auktioner på tradera!

LÅNA GRATIS ELLER BILLIGT SLÄP
Freetrailer.se
 - Här kan du låna släp gratis, eller nästan gratis om du väljer självriskreducering, vilket kan vara smart.

 

SPARA PENGAR

ÄT BILLIGT

Matkostnaden är en utgiftspost som kan variera otroligt mycket och det springer lätt iväg pengar om man inte ser upp. Konsumentverket har gjort beräkningar för hur mycket maten kan kosta per månad men det går att leva mycket billigare än så utan att äta havregrynsgröt eller nudlar varje måltid.

Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. Genom att planera slänger vi förhoppningsvis mindre mat, en halv lök en dag kan användas nästa dag. Släng inte rester, använd dem istället.

Bästa tipset är att göra en inköpslista och handla en gång i veckan och hålla dig till den. Ta gärna hjälp av Fattiglappens matsedel. Följ inköpslistan och undvik onödiga inköp.

Mer tips om hur du lagar billig mat på Fattiglappen

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)